Verbinding HSP coaching

Mijn Blog


09-01-2020 

Jezelf vergelijken met de ander!


Ik denk zelf dat dit de meest ondermijnende gedachte voor HSP-ers is!Als kind speelde ik graag met andere kinderen. Ik vond het heerlijk als iedereen in onze tuin kwam spelen. Maar zodra er te veel buurtkinderen speelden, zocht ik volgens mijn moeder, de rust van de kamer binnen op. Terwijl iedereen in onze tuin speelden, zat ik heerlijk te tekenen aan de eettafel. Af en toe kwam er iemand kijken hoe mijn tekenwerk vorderde. Prima, niets mis mee, ik genoot op mijn manier.

Maar toen ik ouder werd en in de puberteit kwam vergeleek ik me enorm met anderen. Ik werd me bewust van mijn eigen gedrag en begon negatieve conclusies over mezelf te trekken. In de puberteit werd je geacht je grenzen te verleggen. Maar als een echte HSP-er vond ik dat in eerste instantie helemaal niet nodig.


Aanpassen

Hsp-ers, die de neiging hebben zich aan te passen, hebben vaak een enorm goed werkend innerlijk kompas. Ze weten vanzelf wat goed en fout is. Normen en waarden hoeven hun ouders ze meestal niet aan te leren, dat gaat vanzelf. 

Ik gedroeg me dus niet zoals dat van pubers verwacht werd. Mijn vriendinnen overigens ook niet zo, maar ergens voelde ik wel aan dat het niet was zoals het hoorde. Ik voldeed niet genoeg aan de verwachtingen en trok dus een negatieve conclusie over mezelf. 

Ik was niet goed genoeg! Dit speelde zich puur in mijn hoofd af. Als ik mezelf niet zo vergeleken had, zou ik daar veel minder negativiteit aan over gehouden hebben.


Ik ben evenveel waard als ieder ander!

Ik kom dit in mijn praktijk vaak tegen. In de coaching met kinderen maak ik vaak gebruik van de kaartjes met Helpende Gedachten. Hooggevoelige kinderen trekken vaak het kaartje: "Ik ben even veel waard als ieder ander!"Een HSP-er is vaak onvoldoende met zichzelf bezig en veel  meer met anderen en de wereld om hen heen. 

Hierdoor trekken ze negatieve verkeerde conclusies over zichzelf. Terwijl zij de wereld zoveel te bieden hebben!

Ik gun het iedere HSP om zich zelf bewust en sterk te voelen!


28-01-2020

HSP en werk

Waar kom jij je bed voor uit? Welk werk past bij jou? Veel HSP’s maken zich er druk om: welk werk past bij mij?

De rol van adviseur, leraar of raadgever past veel HSP’s goed. Maar zeker als je je nog niet bewust bent van je hooggevoeligheid kan het zijn dat je in heel ander beroep terecht gekomen bent. Als je jezelf dan vergelijkt met anderen die veel minder gevoelig zijn, kan het op de werkvloer een hele tour zijn om voldoening te ervaren. Je handelt wellicht op een manier die niet bij je past. Je moet deadlines halen, je moet onder tijdsdruk presteren, je neemt veel verschillende taken op je. Als je dan ook nog die lieve collega bent, die altijd een luisterend oor heeft en taakjes van andere collega’s overneemt, heb je grote kans dat je helemaal geen voldoening ervaart in je werk.


Ander werk zoeken?

Misschien herken je dit? Je wil het allemaal drastisch veranderen. Het moet anders want dit houd je niet vol. Hier word je niet blij van!

Je maakt allerlei plannen in je hoofd. Zeker als je dan ook nog een beelddenker bent, kan het met je aan de haal gaan. Je ziet je al op een nieuwe werkplek zitten waar rust heerst, waar men rekening houdt met je gevoelens, waar je gewaardeerd wordt, waar men je talenten herkend en nodig heeft....


De energie balans

Maar is het wel nodig om zo’n drastische switch te maken? Schrijf voor jezelf eens op wat je wel voldoening geeft in je werk. Voor welk onderdeel in je werk kom jij je bed uit? Dat kan heel klein zijn: “Ik vind het fijn om de ander tot dienst te zijn door ervoor te zorgen dat ik mijn stukken op orde heb” of “het contact met de klant is voor mij leidend”. Als je dat heel helder hebt, kun je andere minder leuke taken makkelijker accepteren. Bekijk vervolgens of de balans gelijk staat: wat geeft me energie en wat neemt energie? Breng dit voor jezelf eens in kaart. Tijdens je werkdagen kun je even een moment van rust pakken om te controleren of je niet teveel energie hebt weggegeven. Hou dit eens een paar dagen bij!


Zet je HSP-kwaliteiten in!

Een andere manier van kijken naar je werk is de volgende: Welke HSP-kwaliteiten kan ik in mijn werk kwijt? 

Als HSP ben je gevoelig, voel je veel van de ander aan, heb je in de gaten dat er iets mis is, heb je in de gaten wat de ander nodig heeft, kun je adviezen geven waar nog niemand aan heeft gedacht, enz.

Ook als je manager of leidinggevende bent en je het idee hebt dat het op de “harde” manier moet want dat lijkt de cultuur op de werkvloer te zijn. Zelfs dan kun je eens experimenteren met jouw gevoelige kwaliteiten. Vraag eens door waarom iemand zo bot reageert, welk gedrag zit daar mogelijk achter. Pak het eens anders aan tijdens een vergadering en verwoord eens wat er bij de meeste mensen lijkt te leven op dit moment, ook al staat dat niet op de agenda. Of maak je sterk voor een idee dat ook veel voor anderen kan betekenen.

De laatste manier van kijken naar je werk kost je best wel even wat oefening en ook lef!

Ga lezen over je kwaliteiten in boeken over HSP, verdiep je meer in het onderwerp. Hoe meer je bewust wordt van je sensitieve kwaliteiten, hoe zelfbewuster je wordt! 

Je kunt ook samenwerken met een coach. Ik begeleid je graag in je zoektocht naar voldoening in je werk!


0